2019
Putem trăi fără oxigen? Wim Hof ne învață!
Hey Hey! Romeo aici.
Anul trecut prin septembrie m-am lovit accidental pe youtube de un individ care mi-a atras atenția prin faptul că te învăța cum să respiri. Numele lui este Wim Hof are 59 de ani, și este din Olanda. Ce ma impresionat foarte mai mult la acest om a fost felul prin care își explica metoda și beneficiile ei.
Pentru a-mi valida noua idee de respirație pe care mi-o prezenta Wim am căutat mai în detaliu cine este, ce face și pe ce se bazează el când îmi vorbește cu așa entuziasm despre această metoda.
Pe lângă beneficiile pe care Wim le explica în video-uri a reușit printre altele să facă câteva lucruri supraomenești toate bazate pe metoda de respirație. Te rog să fi atent ce urmează!
•A înotat sub gheață într-un lac din Finlanda pe o distanță de 57,7 metri
•A urcat pe muntele Everest în short și sandale până la o altitudine de 7200 de metri
•A excaladat muntele Kilimanjaro în două zile desculț și doar în short
•A stat într-un butoi cu gheață până la gât timp de 1 oră, 53 de minute și 2 secunde
•A alergat un maraton în deșertul Namib fără să bea un gram de apă
•A alergat un semimaraton montant pe zăpadă, desculț și doar în șhort cu un timp record de 2 ore, 16 minute și 34 de secunde
•Atenție! A luat parte la un experiment și doctorii i-au injectat o substanță care să îi slăbească sistemul imunitar, în tot acest timp fiind conectat la aparate. NU i s-a întâmplat nimic asta datorită faptului că a reușit să își controleze chiar și sistemul imunitar.
Imposibil!
Uimit fiind de ceea ce a reușit să facă prin simpla respirație am căutat să găsesc metoda și în România. La vremea respectivă erau ceva workshopuri prin România dar nu în Timișoara și nu ținute de Wim.
În mintea mea eram ceva de genul „Ooo.... păi dacă nu e suținut de Wim Hof în personă nu are rost să merg”. De atunci și până acum două săptămâni nivelul meu de conștientizare al valorii pe care o pot lua de la oricine, a crescut.
Cum nimic nu este întâmplător, m-a sunat Andrei Mihăiescu, un prieten foarte bun cu care am discuții legate de conceptul de well-living și printre altele mi-a amintit că va fi și în Timișoara un workshop cu Metoda Wim Hof.
Atât mi-a trebuit! Am și sunat organizatorul și mi-am rezervat un loc, am mai adus cu mine un prieten, deoarece eram convins că voi lua valoare maximă. Trainerul care ne-a susținut workshop-ul a fost Stefan Chihaia, un om informație, cultivat, pe interior plin de viață și bucurie umană.
Ce am învățat concret despre metoda Wim Hof?
Metoda Wim Hof se bazează pe trei axe:
1. Respirația – procesul prin care îți poți schimba biochimia dintr-un organism acid într-unul alcalin. Atunci când ai corpul acid apar boli și probleme psihice de care poți scăpa prin simpla respirație. Respirația este elementul cheie al supraviețuirii noastre zilnice.
Nu poți să respiri pentru viitor, mai de grabă poți să respiri prezent și cu atenție asupra ta. Toată lumea are nevoie de oxigen. Din păcate majoritatea oamenilor nu respiră corect și acest lucru trage după sine multe probleme. Acest proces fiziologic este accentuat holistic în metoda WHM și are doar efecte benefice!
Sună foarte primitiv și superficial însă majoritatea oamenilor și probabil inclusiv tu nu respiri corect. Prin tehnica de respirație WHM vei putea să își reabilitezi organismul dintr-unul acid într-unul alcalin acest lucru oferindu-ți statutul de sănătos și plin de viață.
2. Expunerea la frig – prin expunerea la frig ne inducem un stres pe care îl putem calma respirator și controla în același timp. Această trecere de la stres la calm este un antrenament pentru viața cotidiană și probabil cel mai important.
Tranziția de la un ciclu de respirație forțată la una lentă prin hiperventilație conferă capacitatea de a înmagazina mai mult oxigen în corp și al trimite către zonele unde ai nevoie fără a mai depune un efort în plus.
Practic metoda WHM te antrenează pentru orice situație! Un exemplu clar dacă cineva te claxonează în tracfic cu siguranță vei urla sau vei injura în gândul tău, în schimb cei care practică metoda WHM sunt mult mai relaxați, calmi și plini de viață fiindcă trăiesc prezentul prin expunerea la orice problemă și rezolvarea ei relaxat.
3. Mentalitatea – construirea unei mentalități înainte de expunerea la frig prin respirație și concentrarea asupra prezentului constituie un alt fundament al metodei. Mentalitate și puterea de a te focusa pe momentul în care respiri sau orice alt moment este capacitatea oamenilor stăpâni pe situație, neinfluențați de orice alt stimul exterior.
Mentalitatea este produsul tău pe care nu îl cumperi de la market! La fel și respirația este ceva pe care tu trebuie să o faci și să stai prezent atunci când se întâmplă.
Beneficiile obținute
În urma practicării WHM în 5 ore de pregătire și explicare am obținut niște lucruri pe care nu le-am simțit niciodată și mi-am depășit câteva limitări pe care nu mă gândeam că voi putea să le depășesc.
•Mi-am depășit frica de expunere la frig prin spargerea gheții la propriu, eu fiind primul care a făcut baia în gheță
•Am stat în gheață 2 minute, scufundat până la gât
•Am simțit cum levitez și nu am mai avut nicio durere musculară (venisem cu dureri de antebrațe) asta datorită respirație
•M-am liniștit total în urma respirației
•Mi-am construit un plan vizavi de ce vreau să fac în viitor, datorită respirației și a relaxării pe care am obținut-o
•Am reușit să îmi golesc mintea de orice gând
•Am reușit să controlez starea mea în momentul în care eram scufundat în gheață
•Mi-am antrenat capacitatea de atenție asupra stimulilor pe care îi simt atunci când sunt supus unei noi provocări
•Am adăugat o nouă emoție la sertarul meu
•Am fost eu până la capăt
De ce am reușit accest lucru? Pentru că am fost acolo și fizic și psihic, m-am vulnerabilizat, am pus întrebări și am primit răspunsuri, am conștinetizat că nu contează ce spun alții, contează ce simt eu și ce îmi doresc eu pentru calitatea vieții mele.
Îi mulțumesc lui Stefan pentru prezența și răbdarea cu care ne-a tratat. Am fost 20 de oameni și a avut grijă ca fiecare să treacă prin toate filtrele workshop-ului. Profesionist până la final și implicat în activitatea pe care o răspândește.
Le mulțumesc colegilor pentru interesul și implicarea cu care au venit la workshop. Acest lucru a creat ceea ce se numește mediul în care să îți dezvolți o nouă parte din tine.
Eu sunt mulțumit că am parcurs metoda omului de gheață adăugând încă o cărămidă la concepția mea despre mișcare și viață. Atunci când vom putea să ne vindecăm din interior spre exterior vom fi stăpânii vieților noastre.
Din 25 martie va începe programul de grup SRA Fit Body https://strongromanianathletes.ro/fitbody și respirația va fi una din temele de antrenament.
Cu toții ne dorim să ne simțim mai bine!
Dacă consideri de folos acest articol distribuie-l prietenilor și te rog să îmi sugerezi despre ce ai vrea să scriu în viitor.
Cu mișcare,
Romeo
No Comments